Gebitsslijtage

Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit echter sneller en dat is vaak het gevolg van gewoonten zoals tandenknarsen, nagelbijten of veelvuldig kluiven op een pen of potlood. Ook zuurinwerking zorgt voor gebitsslijtage. Tanden en/of kiezen worden steeds korter en het afslijtende glazuur kan klachten geven zoals gevoelige tanden of zelfs kiespijn.

Wat verstaan we onder gebitsslijtage?

Naast de normale gebitsslijtage zijn er twee belangrijke oorzaken voor het versneld afslijten van het gebit en de bijbehorende klachten.

  • Tanderosie. Deze vorm van slijtage wordt veroorzaakt door het inwerken van zuur. Glazuur is gevoelig voor zuur en bij te veel zuuraanvallen slijt het glazuur versneld af. Om tanderosie te voorkomen is het belangrijk kritisch naar ons voedingspatroon te kijken (wat eten/drinken we en hoeveel keer per dag). Ons gebit is niet goed bestand tegen continue aanvallen van zuur.
  • Tandenknarsen. Extreem hard knarsen van de tanden of tandklemmen kan grote schade aan het gebit veroorzaken, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen.

Wat kunt u doen tegen gebitsslijtage?

Helaas groeien afgesleten tanden en kiezen niet meer aan en het is niet mogelijk om tandglazuur te herstellen. We kunnen uw afgesleten gebit echter wel restaureren. Restauratie van uw gebit zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen weer goed kunnen functioneren en er mooi uitzien.

Is er sprake van het versneld afslijten van het gebit, overleg dan altijd met uw tandarts en/of mondhygiënist wat u zelf kunt ondernemen om verdere schade te voorkomen. Bij tanderosie is goede mondverzorging in combinatie met het aanpassen van het voedingspatroon een hele belangrijke stap. Tegen tandenknarsen is niet eenvoudig iets te doen, het gebeurt vaak onwillekeurig tijdens de slaap. U kunt eventueel wel gebitsbescherming gebruiken om verdere slijtage te voorkomen. 

Behandeling bij...

beperkte slijtage
Is de slijtage nog beperkt, dan krijgt u gerichte adviezen over hoe u verdere slijtage kunt voorkomen. Vervolgens blijven we periodiek controleren hoe de slijtage zich verder ontwikkelt.

matige/ernstige slijtage
Als uw gebit al flink te lijden heeft onder erosie, dan is het zaak om de versleten tanden en/of kiezen te gaan herstellen. Dat gebeurt bij voorkeur met vullingen van composiet, omdat bij deze methode uw tand of kies zo min mogelijk verder wordt aangetast. Hierbij wordt uw tand en/of kies als het ware ingepakt, zodanig dat deze zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt. Vooral uw voortanden knappen hier zichtbaar van op. Als gevolg van erosie zijn de voortanden vaak afgebrokkeld of heel dun en vergeeld. Met behulp van composiet worden uw voortanden weer langer en witter. Vervolgens blijven we periodiek controleren hoe de slijtage zich verder ontwikkelt.Boren is bij het restaureren van uw gebit maar weinig nodig en de behandeling is in de meeste gevallen pijnloos. Het is wel een tijdrovende klus. U moet rekening mee houden dat u ongeveer 2 uur in de stoel ligt, vaak verdeeld over meerdere zittingen.

Veelgestelde vragen over gebitsslijtage

Waardoor ontstaat gebitsslijtage?

Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit sneller dan normaal en dat is vaak het gevolg van gewoonten zoals tandenknarsen, nagelbijten, kluiven op een pen of potlood, Ook zuurinwerking zorgt voor gebitsslijtage. Tanden en/of kiezen worden hierdoor steeds korter en dat kan klachten geven zoals gevoelige tanden of zelfs kiespijn.

Wat kan ik zelf doen om gebitsslijtage te voorkomen?

Stop met verkeerde gewoonten
Probeer verkeerde gewoonten, zoals nagelbijten, kluiven op een pen of potlood, Dat kan moeilijk zijn, Tandenknarsen doet u bijvoorbeeld tijdens uw slaap. Overleg met uw tandarts hoe u dit probleem het beste kunt aanpakken.

Beperk slijtage bij het reinigen van uw gebit
Poets twee maal per dag uw tanden en kiezen zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Hard poetsen is niet nodig: u oefent voldoende druk uit als u de borstel aan het eind van het handvat vasthoudt tussen uw duim en de toppen van uw vingers. De eerste tand of kies die u poetst slijt vaak het meest. Let er daarom op dat u alle plekken in uw mond even goed poetst! Als u tandenstokers of ragers gebruikt, beperk dit dan tot één keer per dag. Eet of drink één uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten
Veel voedingsmiddelen bevatten zuren. Speeksel heeft een beschermende werking. Het neutraliseert de zuurinwerking op het gebit. Eet u de hele dag door zure producten, dan kan het speeksel die aanvallen op het gebit niet meer neutraliseren. Niet alleen om tanderosie te voorkomen, maar ook om de kans op gaatjes te verkleinen geldt: beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Beperk de zuurinwerking
Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op. Neem niet telkens kleine hapjes van zuur voedsel, maar eet het in één keer op. Hierdoor blijft de inwerking van zuur op uw tandoppervlak beperkt.

Wat is een beschermplaat?

Heeft uw gebit te lijden omdat u vaak 's nachts tandenknarst? Dan kan een kunststof beschermplaat uitkomst bieden. Een beschermplaat of opbeetplaat wordt geheel op maat voor u gemaakt aan de hand van gebitsafdrukken en een beetregistratie van uw gebit. De plaat bedekt al uw tanden en kiezen en beschermt uw gebit tegen verdere gebitsslijtage. Meestal draagt u de plaat alleen ’s nachts. Voor kinderen maken we een beschermplaat van zachte kunststof, zodat de groei van de onderkaak en de wisseling van de tanden en kiezen niet belemmerd wordt.