Wat is de aanpak?
De eerste stap bestaat uit controle en beoordeling van uw gebit. Zijn uw tanden gezond, goed gereinigd en vrij van gaatjes? Zijn er geen lekkende vullingen? Wat is de huidige kleur van uw gebit? Is er sprake van ernstige verkleuring en zo ja, wat is daar de oorzaak van? Gebruikt u medicatie en bent u gezond? Verder bekijken we of u donkere (amalgaan)vullingen heeft, kronen, bruggen of facings. Al deze onderdelen kleuren tijdens een bleekbehandeling namelijk niet mee. Op basis van deze eerste screening beoordelen we of bleken van het gebit voor u zinvol is en of we het gewenste resultaat kunnen bereiken. Soms zijn facings een beter alternatief.
Tanden bleken
Wat is tanden bleken?
Het professioneel witter maken van de tanden noemen we bleken. De techniek valt onder esthetische tandheelkunde; verfraaiing van het gebit. Veel mensen willen graag wittere tanden, terwijl het niet zo is dat verkleurde tanden perse minder gezond zijn. Als u geïnteresseerd bent in het bleken van de tanden, doe dat dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist. Onveilige bleekprocessen kunnen schade toebrengen aan uw mond en/of gebit.
Hoe werkt tanden bleken?
Wittere tanden krijgt u met behulp van een bleeklepel; een bitje van zachte kunststof, dat speciaal voor uw gebit op maat wordt gemaakt. Dat maatwerk is belangrijk, daardoor sluit de lepel goed aan en is uw tandvlees beschermd tegen de blekende stof (peroxide). Meestal zult u de bleeklepel gedurende de nacht gebruiken, of tweemaal per dag een halfuur. Afhankelijk van de verkleuring van uw gebit ziet u mogelijk al na enkele dagen resultaat. In sommige gevallen duurt het tot een aantal weken voordat de behandeling effect heeft. Bleken van de tanden werkt vooral goed bij egale, niet al te ernstige verkleuringen. Wilt u een lokale verkleuring van het gebit verhelpen, bijvoorbeeld omdat u een dode tand heeft? Dat gebeurt bij ons in de praktijk. Hier kunnen wij werken met aanzienlijk hogere concentraties peroxide.
Het resultaat van een bleekbehandeling
Het bleekresultaat is per persoon verschillend. De basiskleur van uw tandbeen is voor een belangrijk deel bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend, in een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net als niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet helemaal bekend.
Wat is de oorzaak van verkleurde tanden?
Ieder mens heeft een andere kleur gebit; soms wat gelig, soms spierwit. De combinatie van het tandbeen (dentine) en de dikte van het glazuur spelen een rol in de kleurstelling van tanden en kiezen, waarbij de kleur van het tandbeen erfelijk is bepaald. Bij het ouder worden verkleurt het gebit, dat is onderdeel van een natuurlijk proces. Bij een ongeluk (vallen of stoten) kan er een verkleuring van een gebitselement optreden. Die beschadiging en kleurverandering noemen we een 'dode' tand of kies.
Uitwendige verkleuringen worden veroorzaakt door:
- koffie
- roken
- rode wijn
- thee
Bij uitwendige verkleuring helpt grondig reinigen en polijsten van het gebit, een bleekbehandeling is dan overbodig.
Contact
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze balie-assistente via telefoonnummer:
071-3660650
Openingstijden:
Maandag: |
07.15 tot 11.00 uur en |
Dinsdag: |
08.00 tot 11.00 uur en |
Woensdag: |
08.00 tot 11.00 uur en |
Donderdag: |
08.00 tot 11.00 uur en |
Vrijdag: |
08.00 tot 12.00 uur |