Terugtrekkend tandvlees

Wat is terugtrekkend tandvlees?

Gezond tandvlees is roze en omsluit de gebitselementen. Bij een langdurige ontsteking van het tandvlees of te ruwe en onjuiste gebitsverzorging trekt het tandvlees zich steeds verder terug. De tandheelkundige term voor terugtrekkend tandvlees is  gingiva recessie. Het gevolg van terugtrekkend tandvlees is dat de gevoelige tandhalzen bloot komen te liggen en klachten kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bij temperatuurwisselingen. Door het terugtrekken lijken de tanden aan de onderzijde steeds langer te worden. 

Wat zijn de symptomen van terugtrekkend tandvlees?

De tanden en kiezen worden gevoeliger. Dat kunt u merken bij

  • Het tandenpoetsen
  • Temperatuurwisselingen (koud of warm eten of drinken)
  • Klachten bij het eten van zoete of zure gerechten

De tanden die langer lijken te worden, dat zijn de blootliggende -gevoelige- tandhalzen. Daarbij zal het ontstoken tandvlees roder van kleur zijn, vaker bloeden en niet goed aansluiten op uw gebit. Kenmerkend zijn ook de groter wordende driehoekige ruimtes tussen de gebitselementen.

Wat is de oorzaak van terugtrekkend tandvlees?

  • Te ruw poetsen van de tanden
  • Niet op de juiste manier poetsen
  • Gebruik van een te harde tandenborstel
  • Een operatie/ingreep aan het gebit
  • Ontstoken tandvlees
  • Ouderdom

Wat te doen bij terugtrekkend tandvlees?

Vrijwel iedereen heeft wel een keer te maken met een of meerdere plekken waarop het tandvlees zich terugtrekt. Helaas komt eenmaal teruggetrokken tandvlees nooit meer helemaal terug. Het is dus vooral belangrijk om terugtrekkend tandvlees zoveel mogelijk te voorkomen. Wat kunt u doen als u toch klachten heeft van recessie van het tandvlees?
Houd uw gebit goed schoon. De blootliggende tandhalzen moet u extra goed beschermen tegen cariës en ontstekingen. Poets twee keer per dag en maak ook de ruimtes tussen de gebitselementen dagelijks goed schoon. Poest uw tanden niet te hard, daardoor kunt u de schade aan het tandvlees groter maken. 
Wees voorzichtig met het drinken of eten van zure producten. Frisdrank en fruit bevatten veel zuur en dat zuur kan de tandhalzen aantasten. Zorg er vooral voor dat u niet vlak voor het tandenpoetsen zure producten nuttigt. 
Spoel met een antibacterieel mondspoelmiddel. 

Tandartsbehandeling van tandvlees recessie

Heeft u last van terugtrekkend tandvlees? Ga met uw klachten altijd naar een tandarts. Een tandarts of paradontoloog kan vakkundig advies geven om de schade te beperken en de juiste behandeling vaststellen. 
De tandarts stelt eerst een diagnose. Wat is er aan de hand? Hij kijkt naar de diepte van de ‘pockets’, de ruimte tussen de gebitselementen en het tandvlees. Eventueel onderzoekt hij ook welke bacterie de oorzaak van de ontsteking is. Indien nodig kunnen er ook rontgenfoto’s worden gemaakt om de status van de tandwortels en het dentine te kunnen beoordelen. Op basis van dit onderzoek volgt een zeer grondige reiniging van de pockets met behulp van geavanceerde apparatuur. Tot slot krijgt u deskundig advies over de juiste gebitsreiniging en hulpmiddelen.
 
Indien noodzakelijk kan de tandarts besluiten tot behandeling van terugtrekkend tandvlees met behulp van een beugel of door een operatie (de zogenaamde flap-operatie) waarbij het tandvlees van binnenuit wordt gereinigd. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de klachten en het te verwachten effect.