kaakgewrichtsklachten (Gnathologie)

Een tandarts-gnatholoog richt zich op de diagnose en behandeling van problemen met het kauwstelsel en stoornissen hiervan:

  • Kaakgewrichtsgeluiden
  • Tandenknarsen/klemmen
  • Pijn van de kauwspieren en/of kaakgewrichten
  • Hoofdpijn
  • Beperkte mondopening (functionele klachten)
  • Gebitsslijtage

Wat zijn kaakgewrichtsgeluiden?

Bij het openen of sluiten van de mond kan er een knap of knisperend geluid optreden. Vaak gaat dit gepaard zonder pijn, in sommige gevallen kan dit wel pijnlijk zijn.

Wat is tandenknarsen?

Als u de tanden zo hard over elkaar beweegt dat er een knarsend geluid te horen is, dan spreken we van tandenknarsen. Mensen kunnen deze beweging bewust of onbewust maken, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Voor uw omgeving is het knarsen een naar en verontrustend geluid. Gebeurt het tandenknarsen tijdens de slaap en heeft u geen bedpartner, dan heeft u er waarschijnlijk zelf in eerste instantie niets van in de gaten. Het zijn de mensen in uw omgeving die u erop attenderen. Of, als u langdurig last heeft van het knarsen van de tanden, dan ontdekt u het wellicht pas als u fysieke klachten krijgt, zoals schade aan het gebit of pijn in de kauwspieren. De medische term voor tandenknarsen is bruxisme, waar overigens ook het klemmen van het gebit onder valt. 

Pijn van de kauwspieren en/of kaakgewricht

Pijn van de kauwspieren kan bijvoorbeeld bij ontwaken aanwezig zijn, door het ’s nachts tandenknarsen. Ook kunnen de kauwspieren overdag of juist bij het eten van hard voedsel opspelen. Daarnaast kan er pijn ontstaan vlakbij het oor, wat kan duiden op pijn afkomstig van het kaakgewricht.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan zich in veel verschillende verschijningsvormen uitten. Een van deze vormen kan gerelateerd zijn aan pijn van het kauwstelsel.

Een beperkte mondopening (functionele klachten)

Overbelasting van de kauwspieren of problemen met het kaakgewricht kunnen een beperkte mondopening veroorzaken. Dit kan zeer vervelend zijn bij het eten van hard voedsel of gapen.

Gebitsslijtage

Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit echter sneller en dat is vaak het gevolg van gewoonten zoals tandenknarsen, nagelbijten of veelvuldig kluiven op een pen of potlood. Ook zuurinwerking zorgt voor gebitsslijtage. Tanden en/of kiezen worden steeds korter en het afslijtende glazuur kan klachten geven zoals gevoelige tanden of zelfs kiespijn.

Onderzoek en behandeling van kaakgewrichtsklachten

Als u bent verwezen voor uw klacht, zullen wij u een uitgebreide vragenlijst sturen. Tijdens het eerste uitgebreide consult (functie-onderzoek) zal de tandarts-gnatholoog de pijnklacht in kaart brengen. Ook zal de specialist een zogenaamd functie-onderzoek van het kauwstelsel uitvoeren, waarbij testen worden gedaan om de beweeglijkheid en belastbaarheid van de kauwspieren en het kaakgewricht te toetsen.  Uit dit onderzoek komt een vermoedelijke diagnose (werkdiagnose).

Behandeling kan bestaan uit het vervaardigen van een opbeetplaat, het geven van instructies (oefeningen), fysiotherapie, maar ook medicatie of een verwijzing naar een MKA-chirurg.

Vergoeding

De kosten worden tot 18 jaar vergoed vanuit het basispakket. Boven 18 jaar wordt dit alleen vanuit een aanvullende verzekering vergoed, tenzij er een machtiging kan worden aangevraagd. Bij een goedgekeurde machtiging worden behandelingen vergoed, maar gaat dit wel ten koste van uw eigen risico.