Beschadigd tandglazuur

Wat is tandglazuur?

De buitenste harde laag van iedere tand of kies bestaat uit glazuur. Tandglazuur bestaat voor een groot deel uit calcium- en fosfaationen en vormt de natuurlijke afwerklaag die het gebit beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals tandbederf en slijtage. Het glazuur bevat geen levende cellen en kan dus na een beschadiging niet vanzelf aangroeien of herstellen. Goede mondhygiëne is belangrijk om schade aan het tandglazuur te voorkomen

Oorzaken beschadigd tandglazuur

Tanderosie. Zuren vormen een bedreiging voor het tandglazuur; zij zorgen ervoor dat tandglazuur oplost. In veel voedingsmiddelen zitten zuren of stoffen die worden omgezet in zuren. Het is dus belangrijk om, naast een goede verzorging van het gebit, ook te letten op wat u eet of drinkt. Ons speeksel vormt een natuurlijke afweer tegen een aanval van zuren. Te vaak eten en drinken bedreigt ons tandglazuur met tanderosie tot gevolg.

Tandenknarsen.Het heftig knarsen van de tanden zorgt voor extra slijtage en vermindering van het tandglazuur. Uiteindelijk verdwijnt het tandglazuur volledig.

Ongevallen.Door een ongeval kan het tandglazuur barsten en beschadigen. 

Ouderdom. Na verloop van jaren wordt het tandglazuur dunner waardoor het kwetsbaarder wordt. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd met goede mondhygiëne te beginnen en het tandglazuur in zo goed mogelijke conditie te houden.

Tandglazuur herstellen

Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet. En daarnaast gaat het om het verminderen van pijnklachten van gevoelige tanden ten gevolge van beschadigd tandglazuur.